THE FIRST PROG RADIO IN GREECE!
TAKE YOUR PROG SEAT
PROG YOUR LIFE!
JUSTIN CASE YOU WANT TO LISTEN TO DIVERSE MUSIC!
CATCH THE INSPIRATION
EXPAND YOUR MUSIC EXPERIENCE
MEET YOUR MUSIC EXPECTATIONS!
SKIM THE PROG CREAM
24 HOUR PROG & NON PROG MUSIC

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ UNTIL RAIN (Ελλάδα)

 

Δημήτρης "All Around" Κατσίκης

 

Όταν αποφάσισα να πάρω συνέντευξη από τους UNTIL RAIN και τον τραγουδιστή τους Γιάννη Παπαδόπουλο αισθάνθηκα πράγματι υπερήφανος που έχουμε κι εμείς στη χώρα μας συγκροτήματα που πλέον μπορούν να σταθούν στα διεθνή πρότυπα του prog χώρου. Και δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι από κανέναν! Γιατί; Διαβάστε και ανακαλύψτε το από μόνοι σας! 

Until Rain

 

Γιάννη είμαι πολύ χαρούμενος που είμαστε εδώ σήμερα. Ευχαριστώ πολύ που με δέχτηκες. Νομίζω ότι είστε ένα πολύ αξιόλογο συγκρότημα που αξίζει πραγματικά να πάτε πολύ ψηλά και πιστεύω ότι θα πάτε. Βασικά, πες μου λίγο, πως προέκυψε το όνομά σας;

Nα σου πω την αλήθεια, αυτό που εγώ ξέρω είναι ότι είναι τυχαίο. Γιατί η αλήθεια είναι ότι εγώ μπήκα πιο μετά στο συγκρότημα, το 2010. Ενώ το συγκρότημα ως συγκρότημα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον 6 χρόνια.


Άρα το 2004 περίπου.

Ναι, περίπου το 2004 ξεκίνησε το συγκρότημα. Τα παιδιά ήταν γυμνασιόπαιδα τότε, αλλά το όνομα που λες ήταν εντελώς τυχαίο, απλά βρέθηκαν δυο λέξεις μαζί και δέσανε ωραία, κάπως έτσι.


Και πολύ πετυχημένα θα έλεγα. Για πες μου λίγο τώρα λίγα λόγια για την περίοδο σχηματισμού σας. Πες μου κάποια πράγματα για το ιστορικό και ποια είναι τα μέλη;

Στην αρχή ήτανε μόνο ο Λευτέρης ο Γερμενλής ο οποίος ήταν στα πλήκτρα, και ο Άλεξ ο Χιούζ, που είναι μισός Ουαλός, στα τύμπανα. Αυτοί οι δύο είχαν ξεκινήσει στην αρχή και μετά βρήκανε μπασίστα τον Ορέστη Φίκο, (νομίζω ότι τους βάζω στη σωστή σειρά). Αργότερα μπήκε και ο Τεό Αμαξόπουλος κιθάρα, και βρήκανε και τραγουδιστή τον Σταύρο Βουτσά που ήταν και ο πρώτος, πριν από μένα, και κράτησαν έτσι αρκετό καιρό έτσι σαν σχήμα μέχρι το 2008-9 περίπου. Αυτό ήταν τότε το line-up.


Και ξεκίνησαν έτσι με prog μουσική πάλι;

Κάργα! Κάργα! [γέλια] Και είχανε κάνει τεράστιους φόρους τιμής στους THEATRE. Είχαν κάνει και tribute και διάφορα. Όχι ολόκληρα tribute αλλά αρκετά κομμάτια διασκευές των THEATRE!


Γι’ αυτό ακούσαμε και ένα In the name of God στο Tunes In Progress Fest, έτσι [γέλια];

Ναι ήτανε μεγάλο άχτι όλων [γέλια]! Και το σκεφτόμασταν καιρό. Ήταν να γίνει σε κανα δυο live ακόμα αλλά δεν έβγαινε, και το ετοιμάσαμε για χθες, οπότε και έγινε.


Όπως μου είπες σχηματιστήκατε το 2004. Πέντε μέλη ήταν τότε, έτσι;

Στην αρχή μέχρι να μαζευτούν όλοι, ναι.


Μπήκες και εσύ το 2010, όπως μου λές. Πώς προέκυψε αυτό;

Τα παιδιά τότε ήταν να κάνουν ένα live, το Νοέμβριο του 2009, και έτυχε να τους ανοίγουμε με ένα σχήμα που είχα εκείνη την εποχή και παίζαμε διασκευές. Τότε είχαν πάρει έναν τραγουδιστή που έγραψε και τον δίσκο τους. Δεν ήταν ο Σταύρος ο Βουτσάς μαζί τους για κάποιο λόγο. Ήταν μία αλλαγή που έγινε τελευταία στιγμή. Ξέρεις, διάφορες ατυχίες που έχουν τα συγκροτήματα και δεν μπορείς να συνεχίσεις με το ίδιο άτομο.


Και σε άκουσαν σ’αυτό το live προφανώς και τους άρεσες.

Ναι, και κάπως έτσι έγινε το «κονέ» ας πούμε.


Λοιπόν εγώ ξέρεις, άκουσα τον ήχο σας προσεκτικά. Άκουσα και το EP που έχει το συγκρότημα, το “Pandemic” το 2011, και το προηγούμενο άλμπουμ “The rain of dreams” τοy 2009.

Ναι, τραγουδάει ο Δαμιανός ο Ρούσσος εκεί, ένας τύπος που πήραν για λίγο.


Αυτός που έλεγες, που ήταν μέχρι να μπεις εσύ.

Ναι ακριβώς.


Και, θα το χαρακτήριζα έτσι prog metal. Αλλά νομίζω πως είσαι πιο αρμόδιος να μιλήσεις εσύ για τον ήχο του συγκροτήματος. Πώς θα τον χαρακτήριζες και πώς θα τον ανέλυες;

Κοίτα όταν πρωτοάκουσα τα παιδιά που είχα πάρει το δίσκο, δεν είχα συνηθίσει σε τέτοια ακούσματα. Μου φάνηκε αρκετά διαφορετικό, διαφορετική φάση. Αλλά προσέχοντας τον ήχο, είχε μελωδίες. Και γενικά οι μελωδίες είναι από τα πρώτα στοιχεία που θα μου μείνουν. Το «είχε» αυτό το συγκρότημα, οπότε ήταν ένα στοιχείο που μ’ άρεσε και τους άκουσα. Από κει και πέρα είχε ωραίες ιδέες! Πολλά στοιχεία ακόμα πέραν του metal. Δηλαδή μέχρι και jazz θα ακούσεις στα κομμάτια που λέει ο λόγος, ή blues ή 80’s και όλα αυτά μαζί!

 

Σωστά τα λες!

Ναι, και προχωρώντας το συγκρότημα, πιστεύω κυρίως λόγω του Λευτέρη που είναι ο πληκτράς και ακούει πολλά «άρρωστα» θα τα χαρακτηρίζαμε πράγματα, άστο.. [γέλια], έχει μπει και αυτό το ambient στοιχείο, το πιο χαώδες, το πιο άρρωστο.


[γέλια]. Ποιές είναι οι επιρροές σας;

Επιρροές, χμμμμμ. Μπορείς να πάρεις πολλά πράγματα από τα 80’s δηλαδή, RUSH, KANSAS, FAITS WARNING, όλα αυτά.


Βλέπω εδώ ότι το EP σας και ο πρώτος σας δίσκος έχουν κυκλοφορήσει από την Steel Gallery Records! Σωστά τα λέω;

Nαι. Σωστά.


Λοιπόν, δεν έχετε κάποια άλλη κυκλοφορία, ή εγώ μόνο αυτές τις δύο ξέρω;

Όχι. Άλλη κυκλοφορία επίσημα δεν υπάρχει.


Ούτε κάποιο single;

Όχι! Αν και υπήρχε ένα demo το 2005 αλλά τίποτα προκομμένο, θα έλεγα, και δεν κυκλοφόρησε με κάποια εταιρεία. Το είχαν βγάλει τα παιδιά έτσι για δική τους προσωπική χρήση.


Λοιπόν, ας πάρουμε το “The Reign Of Dreams” studio album του 2009. Βλέπω εδώ, “Epilogue, Part 1”.

Βεβαίως! ‘Epilogue, Part 1. Απ’ ό,τι θυμάμαι υπάρχει ένας διάλογος, μεταξύ δύο ανδρών τον οποίο δυστυχώς λόγω στίχων και μνήμης δεν μπορώ να θυμηθώ το περιεχόμενό του, αλλά μπορώ να μιλήσω καθαρά μουσικά, λέγοντας ότι είναι ένα πιο απαλό κομμάτι, και κάνει την εισαγωγή του δίσκου. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ιντερλούδιο.


“Departure”.

Ένα κομμάτι αρκετά πιο straight, σε σχέση με τα άλλα, έχει τα μελωδικά του στοιχεία, και τα δυνατά του όμως, έχει τεχνική μέσα, κάποιες γραμμές τις έχω ψιλοαλλάξει και εγώ αλλά όχι τρελά πράγματα, έχει έρθει αρκετά κοντά στο επίπεδο με τα άλλα, και μπορώ να πω ότι έχει στρώσει.


Και κάτι που μ’ αρέσει σε σένα, δηλαδή το γεγονός ότι τα’χεις μεθερμηνεύσει με κάποιο τρόπο τα κομμάτια, δηλαδή τους έχεις δώσει τη δική σου «νότα». Είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό!

Πάντα το κάνω αυτό! Γιατί αλλιώς δεν έχει νόημα να το πεις όπως κάποιος άλλος.


Φυσικά! “The reign of dreams”, που είναι απ’ τα αγαπημένα μου πρέπει να σου πω.

Ναι ισχύει και για μένα! Και αυτό γιατί σου βγάζει πολλά πράγματα. Ξεκινάει χαλαρά με το πιανάκι, μετά μπαίνει σε κλασσικό riff κιθάρας, δεν είναι τόσο prog riff όσο με άλλα που θα ακούσεις στο δίσκο. Μετά έχει τα πιο ambient στοιχεία που θα’λεγε κανείς, και μετά συνεχίζει με αραβικά, ανατολίτικα, ελληνικά στοιχεία, δεν ξέρω πως θα τα χαρακτηρίζαμε. Έχει πολύ πράμα., χαχα!


Έχει απ’ όλα αυτό το κομμάτι! “Room 17-16”.

Αυτό παραδόξως, ενώ δεν μ’ αρέσει όπως όλα τα κομμάτια του δίσκου, έχει τύχει πολύς κόσμος να μου το ζητάει για live. Έχει κάτι που δεν είχα παρατηρήσει σ’αυτό το κομμάτι, έχει καλά solo, καλά riff.


Ναι, έχει στιβαρά solo! “Eerie”.

Αυτό ειναι το δικό μου αγαπημένο, έχει κάτι το μυστήριο το οποίο το νιώθω κοντά σε μένα. Έχει ωραίο στίχο, άμεσο, και έχει και ένα ρεφραίν το οποίο είναι απ’ τα αγαπημένα μου γενικώς από UNTIL RAIN.


“Oneiromancy”.

“Oneiromancy”! Αυτό το κομμάτι είναι ορχηστρικό και έχω πει στα παιδιά ότι αν είναι να παίζουμε μία ώρα και παραπάνω live, να το βάζουν κάπου στη μέση για να ξεκουράζομαι και εγώ λίγο [γελια]. Μακάρι να το παίζαμε σε κάθε live γι αυτό το λόγο! Πρέπει να συμβαίνει αυτό!


Έτσι, έτσι! Πρέπει να είναι κάπου που να σε συμφέρει [γέλια]

Ναι [γέλια] και εξάλλου οι UNTIL RAIN είναι μία prog μπάντα και χρειάζεται να παίξουν και λίγο τεχνικά και λίγο metal [γέλια]!


“RK”.

Αυτό το κομμάτι έχει λίγους στίχους αλλά πραγματικά θα σου πει πάνω – κάτω, ποιο είναι το συγκρότημα. Αυτό το κομμάτι δείχνει ποιοι είναι οι UNTIL RAIN. Δίνει τρελή ατμόσφαιρα και πολλά prog στοιχεία. Ειδικά κάτι οπερετικά φωνητικά που έχει στο τέλος είναι όλη η ψυχεδέλεια μαζεμένη! Ωστόσο, δεν θυμάμαι το όνομα της κοπέλας που συμμετείχε στο δίσκο, χαχα!


Ωραία αυτό θα το έχω αντιπροσωπευτικό να το παίξω στο ραδιόφωνο, το “RK” λοιπόν, απ’ τη στιγμή που εκφράζει το ποιοι είναι οι UNTIL RAIN. “Adaptability”.

Το “Adaptability” είναι άνετα το αγαπημένο μου και μου αρέσει να το ακούω εξίσου το ίδιο και στην ακουστική και στην full band εκτέλεσή του. Αυτό μου συμβαίνει σπάνια σε κομμάτι. Θα σου έλεγα δηλαδή, ότι ή το full band λέει περισσότερο ή το ακουστικό. Εδώ πιο πολύ από συνθετικής πλευράς θεωρώ πολύ ψηλά το ακουστικό, και έχει τύχει αυτό να μου το πουν ακόμh και άτομα που δεν ακουν metal. Γενικά, πάντα θα ακούσω συνθετικά τη γνώμη του κοινού. Ας πούμε μπορεί να μου πει κάποιος δεν τραγούδισες αυτό ή δεν έκανες το άλλο. Οκ. θα το ακούσω, αλλά δεν θα το πάρω και τοις μετρητοίς, γιατί πάντα θα ακούσω και το άλλο άκρο. Eνώ όταν ακούς απόψεις που αφορούν τη σύνθεση είναι λίγο πιο αυστηρά τα πράγματα, θα έλεγα. Έχει τύχει για παράδειγμα, να μου πουν ότι έχετε στοιχεία μέσα και από Μάνο Χατζηδάκι, ξέρεις αυτό εγώ δεν το είχα παρατηρήσει.


Πράγματι, είναι φοβερό αυτό να στο λένε! Και νομίζω ότι και ο τίτλος “Adaptability” είναι αντιπροσωπευτικός. “Epilogue, Part 2”. Ο επίλογος, σωστά;

Ναι! Είναι το τελείωμα του δίσκου. Αλλά εδώ πρέπει να πω ότι το πρώτο του “Epilogue, Part 1”, του πρώτου κομματιού του άλμπουμ, ξεκινά ως φινάλε του δίσκου, με την αντίστροφη λογική, σα να είναι το τέλος δηλαδή Όσον αφορά το δεύτερο μέρος του Epilogue, Part 1, εκείνο συνεχίζεται στο τελευταίο κομμάτι, στο Epilogue, Part 2 δηλαδή, για να υπάρχει μια αλληλεπίδραση των δύο θα έλεγα.


Cool!

Και είναι και αρκετά μπαλαντοειδές γενικά θα έλεγα.


Νομίζω ότι οι progressive γενικά μπαλάντες, όπως για παράδειγμα των DREAM THATER και άλλων προοδευτικών συγκροτημάτων αρέσουν και εκτιμώνται και από μη proggers! Και ξέρεις αυτό μου το έχουν επιβεβαιώσει όσοι και όσες δεν είχαν progressive ακούσματα. Όπως για παράδειγμα το “Another Day” των Τheater!

H μπαλάντa είναι το κομμάτι που θα ακούσει όλος ο κόσμος. Ό,τι και να γίνει. Για παράδειγμα επίσης το Dust in the wind” των KANSAS!


Δεν μπορώ να συμφωνήσω περισσότερο! Δεν υπάρχει το κομμάτι! Στιχουργικά και μουσικά!

Ναι! Τα πάντα!


Λοιπόν ‘Pandemic”, πρώτο κομμάτι και ομώνυμο του EP. Επίσης απ’ τα αγαπημένα μου! Νομίζω ότι είναι ένα κομμάτι πραγματικά σαν το ‘RK’ που αναδεικνύει τους UNTIL RAIN.

Ναι, αλλά δυστυχώς μπορεί να μην μπει στον καινούργιο δίσκο, όπως νομίζαμε ότι θα γινόταν, καθαρά λόγω χωρητικότητας.


Πώς κι έτσι;

Γιατί ο επόμενος δίσκος θα είναι σχεδόν γεμάτος. Θα είναι ένας αμιγής prog δίσκος.


Και γιατί δεν κάνετε CD1 και CD2;

Γιατί αυτό έχει και τα καλά του και τα κακά του. Σε μια φάση νομίζαμε ότι βγαίνει ογδόντα δύο (82) λεπτά οπότε εκεί αρχίσαμε να το σκεφτόμαστε για το διπλό. Αλλά δυστυχώς πουλάει και δεν πουλάει αυτό. Δεν θέλαμε να το ρισκάρουμε. Και τελικά είδαμε ότι είναι εβδομήντα εννιά (79) λεπτά και κάτι, οπότε ανακουφιστήκαμε! [γέλια]


[γέλια] Οριακά!

Γι αυτό! Αλλιώς θα θέλαμε και εμείς πολύ να μπει το ‘Pandemic”.


“In a state of great depression”.

Αυτό το τραγούδι να σου πω την αμαρτία μου ηχογραφήθηκε πολύ-πολύ γρήγορα στα φωνητικά του. Πήρα το κομμάτι έτοιμο, και έβαλα τη φωνή μου. Άλλαξα πράγματα όπως πάντα τα αλλάζω και πειράζω τις συνθέσεις. Παρολαυτά έχει μία αμεσότητα η οποία πιάνει σε όλο το κοινό metal και μη metal την οποία τη λατρεύω και εγώ σαν ακροατής. Είναι απ’ τα κομμάτια που θα πω οτι, οk, το έχω συνηθίσει και τα λοιπά, αλλά ταυτόχρονα το νιώθω πολύ φρέσκο. Mου αρέσει πάρα πολύ!

 

Ναι είναι πολύ φρέσκο, και πολύ ενεργητικό! “Pictures of the past”.

Aυτό το κομμάτι θα ήθελα να μπαίνει σε κάθε λίστα μας! Πραγματικά! [γέλια] Είναι μία μπαλάντα όπου πρόκειται για καθαρό για οργασμό μελωδιών. Mπαίνει μία μελωδία και μετά μπαίνει και η άλλη και οk, ναι μεν λέω «οργασμός μελωδιών», αλλά μπορεί σε κάποιον να μην αρέσει. Πάντως, λέω πως κάνει κλικ σε μένα.


Εσύ μιλάς! Έτσι είναι!

Ναι μιλάω για τον αντίκτυπο που έχουν σε μένα οι μελωδίες αυτές. Δεν σταματάει αυτό το κομμάτι να σου δίνει κάτι, ούτε επαναλαμβάνει κάτι για πολύ ώρα. Προχωρά διαρκώς, έχει μία ροή την οποία λίγα κομμάτια την έχουν.


Έχεις πολύ δίκιο, το τσεκάρω και αυτό για το radio! “Οld Jezebel”.

Αυτό το κομμάτι είναι πολύ αδικημένο ρε φίλε.


Εγώ στα'λεγα [γέλια]

[γέλια] Ναι εσύ μου τα’λεγες και χάρηκα που το ζήτησες! Είσαι από τους πρώτους που το ζητάει live. Είναι κομμάτι που δύσκολα αποδίδεται live. Πέρα απ’τα γυναικεία φωνητικά έχει και ηλεκτρικά drums πολλοί ήχοι από πλήκτρα.


Πιστεύω ότι μπορείτε να το αποδώσετε με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τα κατάλληλα γυναικεία φωνητικά πάντως και μη διστάσετε να το κάνετε στο άμεσο μέλλον, πιστεύω ότι θα είναι το κάτι άλλο! “H1N1”.

Αυτό είναι καθαρά ιντερλούδιο για να δείξει το περιεχόμενο του “Pandemic”. Μιλάει για ανθρώπους που έκαναν τις ενέσεις για να προλάβουν τον ιό, αλλά τελικά τούς έκαναν μεγαλύτερο κακό και προκάλεσαν διάφορα ατυχήματα. Μέσα περιέχει και αληθινές ομιλίες νομίζω απ το BBC.


Ναι, ήθελα να σε ρωτήσω αν είναι πραγματικές οι συζητήσεις αυτές.

Ναι, όλα είναι πραγματικά! Ανακοινώσεις από ειδήσεις και διάφορα τέτοια. Κάτι επίσης που μου’χει μείνει χαρακτηριστικό είναι μια μάνα που κλαίει επειδή έδωσε στο παιδί της να κάνει το εμβόλιο και αυτό χάθηκε... [σιωπή]


[σιωπή]. Μετά βλέπω εδώ πέρα έχει και ένα radio edit με τον τίτλο “Pandemic”.

Ένα πιο μικρό και εμπορικό editάκι του "Pandemic".


Έχετε “παίξει” στο ραδιόφωνο;

Ναι το ‘In a state of great depression” το έχουν βάλει στο Rock Radio ή στο 1055 Rock, δεν είμαι σίγουρος θα σε γελάσω, πάντα τα μπέρδευα στη ζωή μου αυτά τα δύο! [γέλια], μάλλον στο rock radio.


[γέλια]

Το έπαιξε και ο αδερφός ενός φίλου μας όταν δουλεύαμε μαζί με τον Λευτέρη στα Λαδάδικα, ο οποίος ήταν Dj ή κάτι τέτοιο!


Λοιπόν εδώ, διαβάζω λίγο και το βιογραφικό σας που το χει γράψει ένας ρουμάνος στο Prog Archives . Θα ήθελα να το δεις λίγο και να μου πεις αν έχει δίκιο αυτός που τα γράφει, έτσι ώστε να τα ταυτοποιήσουμε.

Ναι, φυσικά το είχα διαβάσει και εγώ. Εννοείται πως τα λέει σωστά και έχει απόλυτο δίκιο στο τι απήχηση μπορεί να χει δηλαδή σ’αυτούς τους φαν από DREAM THEATRE και SHADOW GALLERY.


Θα’λεγες ίσως ότι είναι στο σωστό vein; Δηλαδή σωστά αναφέρει επιρροές από DREAM THEATRE και SHADOW GALLERY;

Ναι. Εντάξει εγώ δεν έχω ακούσει πολύ Theater και Gallery στη ζωή μου αλλά, περίπου δυο μπαλάντες που έχω ακούσει από SHADOW GALLERY θα έλεγα ότι είναι στα ίδια κύμματα με εμάς.


Τους είχες δει όταν είχαν έρθει;

Ναι, δεν είχε τύχει να τους ακούσω πολύ, αλλά είχα πάει για την εμπειρία. Παίξανε ανελέητα, δύο ώρες περίπου. Έμεινα με απείρως θετικές εντυπώσεις!


Ακόμα μια φορά μετανιώνω που δεν πήγα σ αυτήν τη συναυλία. Λοιπόν πες μου λίγο αν έχετε κάνει συνεργασίες. Έχετε δουλέψει ας πούμε με άλλους; Με εξωτερικούς παραγωγούς, με άλλους μουσικούς, συγκροτήματα, γενικότερα συνεργασίες στον χώρο της μουσικής.

Στον πρώτο δίσκο τα παιδιά είχαν κάνει μια συνεργασία με κάποιους μουσικούς και κάποιους guests. Κάποιοι τραγουδιστές για το “RK”, όπως σου χα πει, και τώρα στον καινούργιο δισκο ο οποίος θα βγει, θα γίνει συνεργασία με τον παραγωγό των SYMPHONY-Χ από Σουηδία!


Τέλειο νέο! Εξαιρετικά! Σας εύχομαι τα καλύτερα! Αυτή είναι μία σημαντική συνεργασία! Πότε αναμένεται να έχουμε το CD;

Να σαι καλα! Ευχαριστούμε! Μέσα στο καλοκαίρι λογικά ή προς τον Σεπτέμβρη, κάπου εκεί.


Απ’ όσα γνωρίζω βρίσκεστε σε φάση ηχογράφησης, σωστά; Τελειώσατε; Τελειώνετε;

Έχουμε τελειώσει βασικά τις ηχογραφήσεις και περιμένουμε τις μείξεις από τον παραγωγό.


Οπότε και mixing και mastering εκεί. Τα πάντα εκεί.

Ναι! Τα πάντα εκεί!


Λοιπόν, πες μου λίγα πράγματα για τις συναυλίες που έχετε δώσει μέχρι σήμερα, πού κυρίως έχετε παίξει, πότε, και γενικά πότε ξεκινήσατε ζωντανές εμφανίσεις;

Έτυχε ας πούμε όταν μπήκα εγώ στο συγκρότημα να είναι μία άτυχη περίοδος για live, δηλαδή συνολικά με τα παιδιά έχουμε κάνει γύρω στα 6 με 7 live. Αλλά πιο πριν γίνονταν και περισσότερα και εντάξει ήταν και μια εποχή στην Ελλάδα τότε που ήταν καλύτερα τα πράγματα. Αλλά έχουμε κάνει και πολύ σημαντικά live όπως στο Golden Apple είχαμε ανοίξει τη συναυλία των “FIREWIND” τον Ιούλιο 2010 στην Καστοριά, που ήτανε πολύ καλή φάση! Και κόσμο είχε και όλα τα σχετικά. Έχουμε επίσης παίξει με τους INNOSENSE στο EIGHTBALL, θυμάσαι ήσουν κι εσύ! Με REX MUNDI επίσης στην ίδια συναυλία!


Ναι θυμάμαι, εκεί σας έμαθα, ήταν τέλεια!

Επίσης και το πρόσφατο live με τους PSYCHOTIC WALTZ.


Όπου θεωρώ ότι ήταν η καλύτερη εμφάνισή σας μέχρι σήμερα, δεν έχω λόγια! Εχετε τώρα στα σχεδιά σας κάτι στα σκαριά για να εμφανιστείτε;

Για την ώρα έχουμε δώσει βάση στις ηχογραφήσεις το νέου δίσκου και ελπίζουμε να βρούμε κάτι καλό για το καλοκαίρι! Δηλαδή να έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας για φεστιβάλ και οτιδήποτε!


Και εξωτερικό φαντάζομαι.

Σιγά σιγά ναι, γιατί και ο Λευτέρης ο πληκτράς μας θα φύγει στην Αγγλία τον Σεπτέμβριο για σπουδές. Εντάξει δεν λέει για την μπάντα κάτι αρνητικό αυτό. Ίσα-ίσα που θα κοιτάξει και αυτός να δει τι παίζει εκεί πέρα και τα σχετικά.


Ουσιαστικά θα μπορείτε να πάρετε ένα session, ας πούμε αν τυχόν χρειαστεί.

Καθαρά για το παιχτικό μέρος ναι, αλλά όσον αφορά το συνθετικό κομμάτι, η ψυχή της μπάντας είναι ο Λευτέρης στα πλήκτρα και ο Θοδωρής στην κιθάρα.


Πώς συνθέτετε μουσική; Πρώτα γράφετε τη μουσική ή τον στίχο; Πώς είναι η διαδικασία;

Mία έτσι, μία αλλιώς. Αλλά κυρίως η μουσική έρχεται πρώτα. Και επειδή ο Λευτέρης θέλει να τα ακούει όλα μαζί σαν σύνολο έχει μάθει να χειρίζεται το guitar pro, λες και το’γραψε ο ιδιος το πρόγραμμα ρε παιδί μου [γελια] και γράφει τα τύμπανα, γράφει το μπάσο, ακούει, τα χτίζει μόνος του, άμα του’ρθει ένα κομμάτι. Ανάλογα ποιος θα το εμπνευστεί βέβαια.


Οk! Όταν γράφετε τι παίζει πιο πολύ ρόλο σε εσάς; Η τεχνική; Η σκέψη; Το συναίσθημα; Η μελωδία; Ή θα έλεγες οι επιρροές από τα άλλα συγκροτήματα; Τι είναι αυτό που περισσότερο επηρεάζει;

Ας πούμε ότι ένα κομμάτι είναι σαν μια κλωστή που όταν ξεκινάει είναι σαν να την ξετυλίγεις. Η κλωστή σου αυτή, είναι αυτό που θα σου βγει εκείνη τη στιγμή, δηλαδή η ψυχή του κομματιού, η βάση του. Ξεκινάς λοιπόν απ’τη βάση και η τεχνική που είπες είναι κάτι που θα ρθει πιο μετά. Θα τη βάλεις ας πούμε για στολίδι. Ειδικά σε αυτό το συγκρότημα θα το βάλεις σαν στολίδι για ο,τιδήποτε άλλο, δεν το βάζεις σκόπιμα όμως, όχι δηλαδή σαν να είναι το βασικό σου στοιχείο. Οι επιρροές θα «σκάσουν» επειδή θα τύχει να ακούσεις πολλά πράγματα που θα σε οδηγήσουν να συνθέσεις. Δεν τις βάζεις εσκεμμένα.


Έχετε σκεφτεί να παίξετε με συνοδεία ορχήστρας;

Το’χουμε σκεφτεί και το’χουμε ψήσει πολύ άσχημα όμως [γέλια]. Ο Λευτέρης απ’όσο ξέρω έχει κάποιες επαφές με άτομα που παίζουν σε ορχήστρα. Βέβαια αυτό θέλει αρκετή προετοιμασία και αρκετό καιρό. Θέλει να ετοιμάσεις παρτιτούρες για όλη την ορχήστρα, δεν μπορείς π.χ. να βάλεις τα βιολιά να παίζουν τα ίδια με τα τρομπόνια! Θέλει να χτίσεις έτσι μία αντίστιξη δυνατή!


Έτσι είναι!

Σίγουρα όμως ειδικά ο καινούργιος μας δίσκος το υποστηρίζει άνετα αυτό που πρότεινες.


Δεν στο ρωτάω τυχαία! [γέλια] Και εύχομαι να το κάνετε αυτο! Κάποια περιοδεία μετά τις ηχογραφήσεις; Κάποια live ηχογράφηση ίσως;

Σίγουρα θα παίξει κάτι τέτοιο γιατί ο σκοπός είναι αφού βγει ο δίσκος να προωθηθεί.


Κανένα DVD;

Live DVD;


Γιατί όχι; [γέλια]

[γέλια] Ναι! Γιατί όχι; Ίσως μετέπειτα. Αυτό που πιστεύω είναι ότι πιο βασικό πρώτα είναι να βγει ένα video clip που θα περιέχει ένα κομμάτι του καινούργιου δίσκου, κάτι που θα πρέπει να γίνει τη στιγμή που θα βγει και ο δίσκος. Είναι βασικό.


Πάρα πολύ ωραία! Τί είναι για σένα το progressive;

Για μένα μοιάζει οτιδήποτε είναι διαφορετικό, ό,τι είναι καινούργιο. Αλλά διαφορετικό ας πούμε, με την έννοια του δημιουργικού και του εξελικτικού, αυτή είναι η ακριβής μετάφραση για μένα. Ν’ακούς ένα κομμάτι και όπως είπα σαν κλωστή να ξετυλίγεται μπροστά σου!


Αυτήν την περίοδο τι ακούς για να εμπνευστείς;

Αυτήν την περίοδο, τίποτα! [γέλια] Το μόνο που ακούω πραγματικά είναι UNTIL RAIN και δύο μήνες πριν άκουγα WARDRUM γιατί ηχογραφούσα για αυτούς. Αυτή την περίοδο είμαι λίγο εκτός ακουσμάτων δυστυχώς. Πολύ λίγα πράγματα από δω και από εκει. Και όχι κάποιο συγκεκριμένο στυλ.

 

Πώς το βλέπεις το μέλλον σας;

Πολλά μπορώ να φανταστώ! Πολλά δεν μπορώ να προβλέψω όμως και δεν ξέρω. Βασικά αυτό εξαρτάται από το πόσο καλή θέληση έχει ο καθένας! Για την ώρα βλέπω καλή θέληση. 


Ένα μήνυμα που θες να δώσεις στον κόσμο για το κλείσιμο της συνέντευξής μας;

Ο κόσμος, ελπίζω απλά να του αρέσει όλη η φάση και να υπάρχουν και όλο και περισσότερο καινούργια άτομα, και... γενικώς δεν είμαι καλός στα κλεισίματα.. [γέλια]


Νομίζω πως την κατάλαβα την πάσα [γέλια]

Ναι αυτό... Νομίζω πως αυτό που είπα ήταν αρκετό.


Ωραία Γιάννη, σ’ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη αυτή!

Βεβαίως! Μετά χαράς! Και εγω το ίδιο!

 

Δημήτρης "All Around" Κατσίκης

Ιδρυτής και Prog Παραγωγός του JustIn Case Radio

 

«Τα μουσικά έργα παρέχονται μόνο για ιδιωτική χρήση κάθε επισκέπτη / χρήστη και απαγορεύεται η με οιονδήποτε τρόπο περαιτέρω εκμετάλλευση αυτών χωρίς την προηγούμενη άδεια της ΑΕΠΙ».

Terms of Use

© JustIn Case Prog Radio

design-by-tsweb